2021/09/14

Szeretettel emlékezünk egykori karnagyunkra

Pungor Antal


Minden apropó nélkül, ha már eszembe jutott, az alábbi posztomat általános iskolai énektanárom, az 1915-ben született Pungor Antal (Tóni bácsi) kántortanító, tanár, tanfelügyelő, népdalgyűjtő, népdalkör vezető, kórus karnagy emlékének – elhivatott munkásságának, emberségességének tiszteletére - kívánom szentelni.

Sajnos több nem lévén egy 1983-as (gellénházi általános iskola tanári kara) és egy saját „retro koncert” fotóval, illetve két történetemmel – amelyből az egyik teljes terjedelmében „Gellyének háza” című könyvemben olvasható - szeretném felidézni emlékét, kifejezni a tiszteletemet a volt általános iskolai ének tanárom, citera mentorom Tóni bácsi iránt!

Pungor Antal az 1957-ben alakult Zalaegerszegi Vegyeskar alapító karnagya, művészeti vezetője volt. 

(https://www.facebook.com/media/set/?vanity=harnos.judit&set=a.10208741778416205

Pungor Antal a zalaegerszegi, egykori Ságvári Endre Gimnázium ének tanáraként tevékenykedett a hetvenes évek végén.

1976 őszén a csatári kultúrotthon vezetője, Pintér Károly felkereste Pungor Antal népzene kutatót, nyugalmazott gimnáziumi tanárt, hogy vállalja el a faluban megalakuló pávakör szakmai vezetését. Tóni bácsi közel 15 éven keresztül hóban, fagyban, télen-nyáron minden héten próbát tartott és vitte sikerről sikerre a csoportot.

http://www.csatar.hu/hu/pavakor

A ’80-as években dirigálta (hozzátéve: eredményesen) a Gellénházi Körzeti Általános Iskolai vegyes kórusát, és a citerazenekarát is.

https://www.facebook.com/janos.jani.94/posts/2076614632466981

/Részlet Dr. Jáni Jánosné (Marika), nyugalmazott pedagógus, „ISKOLA A GÖCSEJI DOMBOK” című iskolatörténeti írásából:

    „Iskolánk újra énektől lett hangos, mert hosszabb időre közénk jött Pungor Antal nyugdíjas szakfelügyelő, akinek a zene, a népdal szeretete volt élete értelme, mindennapi tevékenységének mozgatója. Ismét lett zenekar iskolánkban. Most nem hegedű szólt, mint hajdan, hanem citera hangja vegyült az éterbe. 

    Öröm volt hallgatni muzsikájukat, és velük dúdolni kincsként átadott éneküket.

    Tóni bácsi által vezetett énekkar a megye legjobb kórusa volt, amelyet oklevelek sokasága és rádiószereplés is bizonyít. A kis létszámú kar tiszta éneke minden hozzáértő zsűri elismerését kivívta. Ma is szeretettel emlékezünk egykori karnagyunkra.”

Részlet az „Én iskolám” című írásomból (2007.04.22.):

    50 esztendő! Atyám! Már 50 éves a volt sulim! Ej, ha azok a fél évszázados falak beszélni tudnának! 

    Volt általános iskolai tanárom Pungor Antal tanár úr, azaz Tóni bácsi egyik jópofa órájának a felidézésével, szeretnék az 1976-1984 között eltöltött általános iskolai éveimből egy kis ízelítőt adni. Tóni bácsi, aki ma már sajnos nem lehet közöttünk, ének tanárként, valamint színvonalas énekkari vezetőként dolgozott anno az iskolánkban, és végül, de nem utolsó sorban népdalt gyűjtött, illetve népdalkört vezetett, valamint óráin, külön óráin szívvel lélekkel próbálta átadni nekünk mindazt a tudást, aminek a birtokában volt. Írásom címe talán Karinthy után szabadon: „Tanár úr kérem” avagy „Röhög az egész osztály” lehetne….

Folytatás: „Gellyének háza” című könyv, Iskola történeti fejezetében

Legvégül egy vidám story részlete egy korábbi blogbejegyzésemből („A páternoszter esete Tóni Bácsival” címmel):

Hát az úgy történt, "kérem tisztelettel", hogy egyik fővárosi rádiós fellépésünk alkalmával, a Magyar Rádió épületében – talán nem szégyen leírni: sokunk életében első alkalommal – szembe találtuk magunkat egy valódi páternoszterrel, a számomra, mint „vidéki” gyerek, csupán képekről, filmekből ismert nyitott kabinos felvonóval. A kíváncsi és csintalan gyermekek hangos zsivajával vettük használatba a célállomás eléréséhez a bűvös szerkezet. Közölünk a csoportból már mindenki felért az emeleten lévő felvételi stúdióba, ám Tóni bácsi még sehol…

Folytatás: https://tortenetekbenmar.blogspot.com/2019/03/a-paternoszter-esete-toni-bacsival.html?fbclid=IwAR322oN53z4zeUNu3ZjIxv_Qykup1b01Bw3plwnlGtAzPHtVOVQ2M3SVavQ

És, ha már a megemlékezésről esett szó, e poszt és a mellékelt csoport kép legyen egyben a tisztelet és szeretet teljes megemlékezés kifejezése azon kedves felejthetetlen tanáraink iránt is, akik Tóni bácsihoz hasonlóan sajnos már nem lehetnek közöttünk: Bálint Lászlóné, Fullér Lajosné, Gellén Lászlóné, dr. Beledi Dezsőné, Bödőcs Csaba, Varga Tamás, Kiss Jenő, Kiss Jenőné, Kajos Lászlóné, Kalmárné Szatmári Erika, Bödőcs Imréné, Horváth Vilmosné, Vizlendvai Lászlóné.

Isten nyugosztaljon minden elhunyt pedagógust!



 

Üdv! BenMar / Bazsó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése