2013/11/01

"Jó szerencsét!" A "Negró" csak a torkodat "tisztisssa"! :)

 
 
2013. október 31. :
Lehet, hogy a mára csontig rágott rezsi csökkentés az oka? Nem tudom, hogy változtak-é az ide vonatkozó jogszabályok, és az éves szájbatekert kémény díjban benne foglaltatik-é az évenkénti egy alkalommal történő, "munkaruhás szakember" által elvégzett kémény tisztítás, népies nevén kéményseprés, de ha nem, akkor Sorry! Ha igen, akkor mondjam vagy mutassam?

Egyébként halkan megjegyzem, úgy tudom, hogy a szerencsehozó kéményseprő is kormos arcú, fekete munkaruhában, lazán vállra vetett célszerszámmal: kéménykotró kefével és létrával alkalmas csak az aktuális díjmentes szolgáltatásra a „szerencse hozásra”! 

Kb. 2 hónapja 2013. szeptember 7.-én járt nálunk egy fekete játszós ruha helyett, "ünnepi ruhába" öltözött, csupán egy kézpénzfizetési számlát birtokló Kéményseprő Úr, aki azzal az indokkal, hogy még a fűtési szezon előtt, érkezni fog a kollégája, aki elvégzi majd helyette a kéményünk tisztítását, amit alapesetben (hozzáteszem külön kérésre) ő szokott megejteni, ehelyett: miután beszedte a díjat angolosan távozott. Azóta már jó párszor be kellett fűteni, az elismervényen viszont se név, sem pedig elérhetőségi telefonszám…
/ Félre értés ne essék, számomra nem "büdös" a munka, csupán kormos!
 
Persze most itt jól elpoénkodom ezen a kéményseprő histórián, de ha jobban belegondolok a kémény ellenőrzésének, tisztításának elmaradása, vagyis az emberi lustaságból eredő mulasztás, főleg ahol már több éve csak a „díjbeszedő” járt, komoly veszélyeket rejt magában.
 
Éppen most is volt egy CO mérgezés a híradásokban! Még csak az hiányozna! Túléltem egy DBS műtétet és akkor egy ilyen...! Még belegondolni is szörnyű!

2013. november 1.:  
Na hiszen! Kár volt az ördögöt a falra festeni: ma reggelre füstbe borult a kályhánk és környéke! Öröm az ürömben: Még szerencse, hogy itt van mellettünk az ált. iskola, és felébredtünk a reggel 8 órakor (mindennap, ha fúj, ha nem) aktuálisan becsengő szóra! :)
 
Lehet, hogy bennem van a hiba és regisztrálnom kellett volna a Lángőr'94 Kft http://www.langor94.hu/cim.htm  oldalán? Az tuti, bemegyek hozzájuk és ha a kémény ellenőrzése is benne van a díjban, rájuk borítom a kéményünket!
 

 
 

 
Utószó:
 
Mit is takar a kéményseprő-ipari közszolgáltatás?
 
A lakásban, helyiségben a tüzelőberendezés égéstermékének elvégzésére szolgáló kémény járatának és tartozékainak időszakos ellenőrzése, tisztítása, műszaki felülvizsgálata, a használat és a műszaki megoldás megfelelőségének vizsgálata. Ezt az egyes helyi közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló 1995. évi XLII. törvény határozza meg.
 
 
Mit kapok a szolgáltatás keretében?


Évente ellenőrzést, szükség esetén tisztítást. Ez persze nem véletlenszerű időpontban történik, a szolgáltató köteles minket értesíteni 8 nappal korábban a pontos idejéről. Az értesítés nem minden esetben személyre szóló, ezért érdemes figyelnünk a helyi újságokat, hirdetményeket, a társasházi hirdetőt.
A munkát bejegyzett cég vagy vállalkozói igazolvánnyal rendelkező személy végezheti, aki köteles kéményseprő formaruhát viselni.
A szolgáltató a területén lévő és vizsgált kéményekről nyilvántartást vezet, melyben rögzítik az elvégzett munkát, és az esetleges szabálytalanságokat is. Éppen ezért az éves vizsgálat során feltárt hiányosságokat érdemes időben (a következő vizsgálatig) megszüntetni, hisz mulasztásunkat (azaz a kémény veszélyességét, alkalmatlanságát szintén köteles jelezni az elsőfokú tűzvédelmi hatóságnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése