2013/11/25

Egy kis érdekesség Michael J. Fox Alapítványának oldaláról



 A diszkinéziát, vagyis az akaratlan mozgásokat, túlmozgásokat gyakran a Parkinson kór egyik tünetének tekintik, de valójában ez a Parkinson gyógyszeres (levodopa, dopamin agonisták) kezelésének egyik mellékhatása. Sok páciens olyan legyengítőnek találja a diszkinéziát, mint magát a betegséget.
(A mozgással kapcsolatos korai klinikai tünetek közül a disztónia, vagyis a mozgáskoordinációs zavar többek mellett az, ami jellemzően a Parkinson kór egyik elő jele.)

A MJFF elérte ezt a mérföldkövet, amikor résztvevőket keresett a diszkinézia kezeléséhez. A diszkinézia akaratlan mozgás, ami a dopamin gyógyszer (levodopa) hosszútávú szedésének a mellékhatása. Jelenleg a legjobb gyógyszer a diszkinézia kezelésére az amantadin. Egy nemrég preklinikai modelleken végzett tanulmányból kiderül, hogy egy könnyen elérhető gyógyszer, a topiramate, az amantadinnal keverve hozzájárult a diszkinézia kezelhetőségéhez. Valójában a topiramate és az amantadine kombinációja hasznosabbnak bizonyult, mint ezek külön-külön, a mellékhatásukat is figyelembe véve.

(A fordításért köszönettel tartozom Fekete Nellinek!)

https://www.michaeljfox.org/foundation/news-detail.php?study-enrolling-to-test-combination-of-topiramate-and-amantadine-in-treating-dyskinesia&utm_source=social&utm_medium=facebook&utm_content=researchnews&utm_campaign=clinicaltrial&s_src=clinicaltrial&s_subsrc=facebook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése