2019/03/06

Az orvosi marihuána biztonságos és hatékony lehet a Parkinson-kórban (Új kutatási eredmények)


Betegfelmérés: Az orvosi marihuána biztonságos és hatékony lehet a Parkinson-kórban
 

 Egy új, orvosi marihuána hatásaival foglalkozó tanulmány, amelyet (Mechtler László, MD) a New York-i Dent Neurológiai Intézet készített, megállapította, hogy az orvosi marihuána csökkentheti a Parkinson-kór és más krónikus betegségek tüneteit, mint például Lou Gehrig-betegség vagy sclerosis multiplex (SM). A kutatók 204 embert vizsgáltak - akiknek átlagos életkora 81 év volt - az orvosi marihuána előnyeiről és mellékhatásairól. Az emberek közel 70 százaléka jelezte a fájdalom, az alvás, a neuropátia (idegkárosodásból eredő zsibbadás, gyengeség, bizsergés fájdalom a kézben és lábban) vagy a szorongásos tünetek javulását. (Parkinson-kórban ezek nem mozgáshoz kapcsolódó tünetek.) A résztvevők 33 százaléka számolt be mellékhatásról, ideértve az álmosságot, az egyensúlyi és gyomor problémákat.

Ez a tanulmány betekintést enged az orvosi marihuána lehetséges előnyeihez és biztonságosságához kapcsolódó kutatási eredményekbe, az agyi betegségben szenvedő idősebb emberek esetében. Támogatja továbbá a további munkák szükségességét és a jövőbeli kutatás kérdéseit. Mivel azonban ez nem egy ellenőrzött klinikai vizsgálat, amelyben az egyik csoport valós terápiát folytat, és egy másik pedig placebót kap, nem lehet tudni, hogy mennyi előnye lehet a placebo (vagy más) hatásnak. A résztvevők eltérő mennyiségű gyógyszeradagokat, készítményeket (folyadék, kapszula vagy gőz) és aktív kémiai (THC és CBD) koncentrációkat kaptak. Ez utóbbi egyedi adagolás viszont megnehezíti annak megállapítását, hogy az orvosi marihuána milyen típusú tüneteket okozhat.

A Michael J. Fox Alapítvány stratégiát dolgoz ki a Parkinson-kórban lévő orvosi marihuána hatásának megértésére, és az online Fox Insight tanulmányunkban - még az idén - az egyének marihuána használatáról és tapasztalatáról szóló felmérést terveznek. A projektekről a további tájékoztatásért látogasson el blogunkra vagy írjon e-mail címünkre.

Ha szeretné használni az orvosi marihuánát, először beszéljen orvosával az előnyeiről és hátrányairól. Az orvosi marihuána nem mentes a lehetséges mellékhatásoktól, és néhány (például álmosság, egyensúlyi problémák vagy zavartság) még súlyosbíthatja a Parkinson-kór tüneteit.

Jóval több kutatásra van még szükség az orvosi marihuána biztonságos használatának és előnyeinek teljes meghatározásához Parkinson-kórban.

Posted by  Rachel Dolhun, MD, March 05, 2019




(Zárójelben megjegyezném: azt gondolom, nem történt hatalmas áttörés az orvosi marihuánával kapcsolatos kutatások terén, ugyanis nem sok újat tett hozzá a fent említett tanulmány a korábbi kutatási eredményekhez)

Több idekapcsolódó írás és videó is kering az interneten és számos államban engedélyezik már az orvosi marihuána használatát, ám mindezek ellenére jótékony hatása még nem egyértelműen bizonyított Parkinson kór esetén.
 

Sajnos a csoda még mindig várat magára...

Üdv! BenMar 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése