2016/05/20

Könyvajánló: Fehér György - Utazás Parkinzóniába / elolvasva

/I. rész: Könyvajánló: Fehér György - Utazás Parkinzóniába/

A minap a Libri zalaegerszegi üzletében sikerült beszereznem egy példányt Fehér György: Utazás Parkinzóniába című könyvéből.

„A Parkinson-kór nem egyszemélyes betegség! Nem megfázás, vagy gyomorrontás. Ebbe előbb-utóbb belerokkan a család. De vajon meddig lehet ezt tűrni? Hol van az a pont, ahol a bebörtönzött és saját magánélettel sem rendelkező családtagok felmentést kapnak a napi robot alól? Mikor kaphatják vissza a szabadságukat? Sok ilyen kérdés merül fel a betegség kapcsán. Vajon ki tudja rá a választ?”
/Részlet a könyv Epilógusából

12 éve diagnosztizált, az íróhoz hasonlóan szintén fiatalkori (35) Parkinzonos betegként azt gondolom, felettébb tanulságos, ez a kellő öniróniával, humorral és nem utolsó sorban művészi igényességgel megírt, olvasmányos, valamint szívszorító, napló szerű történet.

Fehér György tragikus sorsának egészét saját életemre és betegségemre kivetítve, döbbenetes néhol a hasonlóság és párhuzam, mind az író ismertetett életútját, mind pedig a betegség lefolyását illetőleg.

Példaértékű, becsülendő az a szeretet és erő valamint az életbe vetett hit, ami a könyv soraiból árad; természetesen nem feledkezve meg a támogató, önfeláldozó családi segítség tiszteletéről sem.

Ugyanakkor tetszett még a - számomra meglepő – ritka őszinte, nyílt és szókimondó stílus is, amely – nagy valószínűséggel az író szakmai múltjának köszönhetően - irodalmi jellegű, értékes köntöst is kapott.

Örülök, hogy olvashattam e valóban nem mindennapi kiadványt! 

Ez úton is – ismeretlen sorstársként – gratulálok a könyvhöz, és további kitartást kívánok a betegséggel folytatott harchoz Fehér Györgynek és kedves családjának!

A Parkinzóniai utazást ajánlom minden kedves érdeklődő számára.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése