2013/08/21

"István, a király" 2013-ban......

Hányinger!!!! 

A télen történt „katasztrófa helyzetben” tanúsított mélyen tisztelt politikai elit egymásra mutogató, uszító magatartása után bevallom, nem vártam mást! ( mélyen = a béka segge alatt)

Na jó! Mégis volt bennem némi, halovány remény, hogy majd most,. Legalább a nemzeti ünnepünkön kicsit félretesszük politikai és mindenféle más indíttatású, ellentétekre okot adható érzéseinket, és csupán egy identitás a Magyarságunk kerül előtérbe….. 

Aztán elérkezett 2013 Augusztus 20.-a! majd azt követően az Úr 2013. évének 21. napja is....

Index-kultúr(a): buzeráns, pedofil, mocsok, fasz, vér, gyomron rúgó, hülye, félrekúr, betépve, felbasz,…. Vélemény? az előadásról? István Királyról? Alföldiről? Orbánról? Kádárról? A jelen politikáról? Az antiszemitizmusról?… netán a magyaroktól magyarokról rólunk, avagy a műértő elemzésről?  Magáról a cikk szerzőjéről Szabó Z.-ről? Vagy a jelen kultúráról? A kábítószeren élő zombikról?... bla bla bla. 

Stílszerűen: Tudja a „Lófasz”! Mindenki döntse el magában….

Az igazsághoz, és a korrektséghez hozzátartozik persze az is, hogy olvastam az Alföldi Róbert által alaposan át-rendezett rockoperáról pozitív kicsengésű műértő elemzést kritikát is, de azt gondolom ez az érzéseimen mit sem változtat. 

Egyet viszont biztosan érzek. Azt, hogy egyik legrégibb nemzeti ünnepünket Augusztus 20.-át, István királyon keresztül a magyarságot lehet sokféleképpen értelmezni, átértelmezni, de ocsmány, obszcén szavakkal, illetve ilyen szörnyűre sikeredett adaptációval meggyalázni, azt gondolom – bármilyen hosszú idő is eltelt azóta, és vessen fel bármennyire releváns és zavarba ejtő kérdéseket is – nem volna szabad senkinek…..  !!!!!! 

Vagy ha ez a jövő járható útja, akkor meghajolva nemzetem és hóhéraim előtt én kérek elnézést!

@BenMar (anti - politikai elitista, populista és összeesküvés elmélet szövögető kisiparos)

Hivatkozási link:

http://index.hu/kultur/2013/08/21/istvan_az_allamtitkar/?utm_source=facebook&utm_medium=share&utm_campaign=action_ids=10201806894837155&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%257B%252210201806894837155%2522%253A222002814619472%257D&action_type_map=%257B%252210201806894837155%2522%253A%2522og.recommends%2522%257D&action_ref_map=%255B%255D

4 megjegyzés:

  1. Nem tudom melyik a rosszabb, ha értem a koncepciót vagy ha nem értem. volt benne nem kevés kifogásolható.

    Énekhangok: nem stimmeltek (enyhén szólva), a lakodalmi menü földön való tálalása és a "magyar nép" kutya szerű evészete....No komment, Novák nadrágja (egyik szár kívül a másik belül fekete csizmával) azt az érzést kelti messziről mintha fél lába lenne (Torda a táltos- eredetiben Deák Bill) , nem boncolgatom. Az István és Koppány harca olyan Eu és Orbán harca, a párhuzam enyhén szólva erőltetett. Az meg a plusz, hogy az RTL nem bírta reklám nélkül leadni...!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát éppen ez az Robi! Értem vagy nem értem... :)
      Ha értem, akkor sem értem, miért volt szüksége éppen annak az Alföldi Róbertnek a saját politikai elfogult véleményét, sérelmeit belevinni a darabba, aki anno elhatárolta magát és a színházát a politikától? Ráadásul, ahogy te is írtad, ezt a "szimbolizmusnak" is csúfolható rejtett, erőltetetten szájbarágós mondanivalót Alföldi teljesen fölé rendelte az énektudásnak (tisztelet a kevés kivételnek) a zenének, a szereplők alakításainak és magának az alap történetnek is. Amely utóbbiaknak – szerintem - igenis ugyanolyan jelentőséggel kellene, hogy bírjanak, mint a rendező által átadni kívánt mondanivaló, főleg, ha a műfaját nézve - már pedig az, ha jól tudom nem változott - rockoperáról van szó. És hogy a Koltay Gábor verzió Kádárról az akkori ellenzékről vagy bármi másról szólt? Hát azt hadd döntse már el mindenki saját maga mit is jelentett neki anno "István a király"!
      Ha meg nem értem, akkor sem tetszett, hiszen az 1983-as számomra etalon Szörényi–Bródy verzióhoz szokott szememnek és fülemnek minden téren idegen volt ez az Alföldi produkció….

      És végül, de nem utolsó sorban azért született eme blogbejegyzésem, mert egyes politikai beállítottságú, közellentéteket generáló „esztéták” számomra elfogadhatatlan stílusban, a magyar nyelvet, a nemzeti ünnepünket megszégyenítő, ocsmány, kocsmába való szavakat használva írtak kritikát, ami talán elsősorban önmagukat minősíti.
      A reklámokról meg az RTL esetén már ki sem akadok... nem hiszem, hogy éhen halt volna bárki is a kereskedelmi tévénél, ha erre a nemzeti ünnepi alkalomra való tekintettel nem szakította volna meg az előadást az idétlen reklámjaival...

      Kedves Robi! Megtiszteltél figyelmeddel, amit ez úton is megköszönök!

      @BenMar

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés