2013/04/23

Parkinson kór - www.varoszoba.hu





Gondoltam a blogomba összegyűjtöm azokat a más oldalra írt kommentjeimet, amelyek talán tartalmazhatnak nyomokban valamelyest hasznos információkat a Parkinson kórral vagy a DBS-el kapcsolatban. Természetesen a nem szándékos tévedés jogát továbbra is fenntartom, továbbá azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a bejegyzéseim információ tartalma semmilyen körülmények között nem helyettesíti a szakemberek, orvosok szakszerű tanácsadását, véleményét :) Az alábbi hozzászólásom a www.varoszoba.hu oldalon olvasható:

„Kedves Esli!

"Először 30 évesen jelentkeztek tüneteim, de semmi olyat nem tapasztaltak, hogy parkinsonos lennék, hiszen MR leletem negatív lett." 

A Parkinson kór MR(MRI) lelete, minden esetben, amikor nem keveredik más idegrendszeri elváltozással negatív! Az MR vizsgálat, tehát nem a Parkinson kór megerősítésére szolgáló képalkotó diagnosztikai eljárás, illetve oly módon az, hogy Parkinson kór gyanújának esetén alkalmas eszköz más Parkinson kórhoz hasonló tüneteket produkáló idegrendszeri elváltozások kizárására. A SM-nek vagy a Wilson kórnak pl. vannak nagy felbontású MR képekenn is látható jelei...  A SPEKT már alkalmas a egyes esetekben a dopamin csökkent mennyiségének kontrasztanyag segítségével történő lokalizálására.

A Parkinson kór és a Parkinson syndróma nem egy és ugyanaz, ugyanis az előbbi ismeretlen eredetű dopamin termelő sejtek pusztulásával összefüggésbe hozható betegség, míg az utóbbi általában Parkinsonos tüneteket produkáló,  ismert eredetű betegség. A Parkinson kóron belül is meg lehet különböztetni további típusokat.


"Milyen hatásosak a kezelések?"

Nagyon fontos a lehető legkorábban felismerni a betegséget, és személyre szabott komplex kezeléssel, gyógyszeres valamint gyógytornával, valamint fiziko és ha szükséges pszicho terápiával, illetve egyes esetekben műtéti eljárással (DBS) hosszú évekig szinten tarható akár munkaképesség terén is a Parkinson kór. Ez persze csak tüneti kezelést jelent nem pedig gyógymódot jelent, hiszen az orvostudomány jelenlegi állása szerint a Parkinson kór gyógyíthatatlan, degeneratív krónikus betegségnek számít.

A SOTE-n már  tapasztalt Parkinson specialista szakemberekkel, doktorokkal fogsz találkozni....

SZERINTEM! üdv: @BenMar

/A véleménynyilvánítás nem azonos a hozzáértő kritikával!/”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése