2012/07/31

A Mirapexin tabletta mellékhatásai

A Mirapexin tabletta mellékhatásai


(Kizárólag saját, és beteg társaim tapasztalatai alapján) 

      Korábban már többször is utaltam az általam is szedett úgynevezett dopamin-agonista, egyszerűbben szólva  a levodopa ( http://hu.wikipedia.org/wiki/Levodopa ) hatását utánzó, Parkinson kór esetében a normálisnál kisebb számban „még meglévő” dopamint serkentő gyógyszerek csoportjába tartozó készítmény a Mirapexin mellékhatásaiból adódó kellemetlenségeimre, illetve súlyos pszichés problémáimra.

     Csak mellékesen említeném meg, hogy a dopamin-agonista, tehát a levodopát nem tartalmazó gyógyszerek hosszú távú, levodopát tartalmazó gyógyszerek helyetti szedése, illetve nem szedése, valamint a levodopát tartalmazó gyógyszerekkel való kombinálása eléggé megosztja a Parkinson kórral foglalkozó neurológus doktorokat.
Ez azt is jelenti, hogy a dopamin-agonista gyógyszerek szedése néhány esetben jelentősen kitolhatja  a levodopa tartalmú gyógyszerek szedésének elkezdesét, hiszen a dopamin-agonista készítmények alkalmazásakor a Parkinsonos beteg sokkal később kezdi el a Levodopát bevinni a szervezetbe, ami, mint azt tudjuk mintegy időnyerésként is felfogható a betegek életében, hiszen a Levodopa szedése hosszú távon nem kecsegtet túl sok jóval, nem s beszélve a mellékhatások mellett fellépő gyógyszer függősség kialakulásáról..


       A Mirapexin szedéséről alkotott neurológusi vélemény ugyanúgy megoszlik egyébként a DBS műtétet követően is. Persze ennek a kettősségnek egyik oka az, hogy a gyógyszerekre nem létezik  két teljesen egyformán reagáló emberi szervezet, mint ahogy két teljesen egyforma Parkinson kóros beteg (kórlefolyás) sincs.
 Egyébként a Parkinson kór ez utóbbi miatt éppen azokhoz a krónikus betegségekhez tartozik, amelyeknél az alkalmazott gyógyszeres (vagy bármilyen más) terápia teljes mértékben személyre szabott, és ennek beállítása nagy hozzáértést, odafigyelést és végül, de nem utolsó sorban egy vagy két hetes kórházi bennfekvéses megfigyelést igényel, miután a precízen és szintén szakszerűen elvégzett, előírt vizsgálati eredmények Parkinson kórra utalnak..
Még akkor is így van ez, ha néhány Parkinson specialistának tartott neurológus doktor teljesen másképp gondolja, illetve a klinikai gyakorlatban sem alkalmazza az előírt „markerek” elvégzését.

      A Parkinson kór kezelésének  sokkal személyre szabottabbnak kellene lennie minden egyes beteg esetében, már csak azért is, mert ez az alattomos kór mind a mellett, hogy gyógyíthatatlan még roppant összetett tüneteket is produkál, így nem volna szabad leragadni csupán a neurológiai, fizikálisan is jól látható tünetek kezelésénél, hanem, ha szükséges szervesen kiegészítve az előbbit, be kellene vonni más orvosi területeket is, mint például a pszichiátriát is, hiszen szinte minden Parkinsonos betegnél előbb vagy utóbb jelentkeznek enyhébb vagy súlyosabb pszichés panaszok is.
      
        A Parkinsonos gyógyszerek alkalmazása köztudott nem kis orvosi és gondozói odafigyelést igényel, hát még kombinálva azokat antidepresszáns szerekkel.
     
       A saját korábban leírt történetem (  http://benmar-parkinson.blogspot.hu/2011/11/ki-itt-belepsz-hagyj-fel-minden.html )  szolgáljon példaként, milyen hatalmas plusz pszichés törést, traumát tud okozni a hozzá nem értő orvosi hozzáállás, a hibás, nem körültekintő gyógyszerezés helyzetfelismerés, végső soron a helytelen diagnózis.
Természetesen, mint ahogy egyik bejegyzésem célja sem a szapulás, az orvos társadalom, az általam megismert neurológusok negatív színben történő bemutatása, valamint a tudásuk és az általuk alkalmazott terápiák kritizálása, hiszen hol jövök én a beteg, aki tanult embertársaim tudását megkérdőjelezze???!
     Sőt éppen a saját „kórtörténetem” a legjobb példa arra, hogy igenis léteznek ebben a kicsi országban is igen nagy emberséggel és tudással megáldott, segítőkész doktorok, ápolók, asszisztensek,  családtagok, barátok stb…(reggelig sorolhatnám) egyszóval többségben lévő EMBEREK között élünk.

        Azt gondolom, ha körülnézünk a nagyvilágban, számos követhető jó példát találunk  a Parkinson kór kezelésével kapcsolatosan, mert ugye sajnos gyógyításról még nem beszélhetünk.  
       De ha jól belegondolunk, annyi más ilyen tünetileg kezelt betegség létezik, amelyek a hatékony terápiáknak köszönhetően elviselhetővé teszi a mindennapokat…
       Csupán az a nem titkolt szándék vezérel, hogy a  saját eddigi Parkinsonos életemet, helyesebben „nem”életemet bemutatva felhívjam a figyelmet azokra az általam, egyszerű beteg által hibásnak vélt tényezőkre, amelyek csupán kicsi változtatással, odafigyeléssel, humánus magatartással a továbbiakban megkönnyíthetik/megkönnyíthetnék leendő és jelenleg is Parkinson kórban szenvedő betegtársaim amúgy sem könnyű, megélhetési,- szociális,- társadalmi,- munkahelyi,- problémákkal, azt is mondhatnám a szociális hálóból jelenleg szinte teljesen kirekesztett, diszkriminációkkal, összeütközésekkel, stb.. stb.. teli „mozgalmas” életét.
  
     És akkor el is jutottam kisebb kitérőkkel, „nagy nehezen” a kiindulópont problémájához, a MIrapexin mellékhatásaihoz, helyesebben azok közül is azokhoz, amelyek nálam sajnos jelentkeztek a gyógyszer szedése során.
Hozzá tartozik a leírtakhoz az is, hogy közel egy esztendeig majdnem a megengedett Mirapexin adag 2x-esét szedtem, ugyanis abban láttam (utólag tiszta fejjel már belátom tévesen) a megoldást mind a testi, mind pedig súlyos pszichés problémáimra.


     A Mirapexin mellékhatásai közül kiemeltem (vastagon szedve dőlt betűkkel) a nálam jelentkező mellékhatásokat, amelyekről majd még egy későbbi bejegyzésemben azt gondolom érdemes lesz írni.


4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a MIRAPEXIN is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Parkinson-kórban szenvedők az alábbi mellékhatásokat észlelhetik:
Nagyon gyakori:
- Diszkinézia (pl. kóros, akaratlan végtagmozgások)
- Álmosság
- Szédülés
- Hányinger
Gyakori:
- Szokatlan viselkedésre való kényszer
- Hallucinációk (Olyan dolog látása, hallása, bármilyen módon történő észlelése, ami ténylegesen nincs jelen)
- Zavartság
- Fáradtság
- Álmatlanság, inszomnia
- Folyadék-visszatartás, általában a lábakban (perifériás ödéma)
- Fejfájás
- Alacsony vérnyomás (hipotónia)
-
Szokatlan álmok
- Székrekedés
- Látásromlás
- Hányás
- Fogyás, beleértve az étvágy csökkenését
Nem gyakori:
-
Paranoia (pl. az egyén önmagáért való aggódásának túlzásba vitele)
- Érzékcsalódás
- Túlzott nappali álmosság és hirtelen elalvás
- Amnézia (memóriazavar)
- Hiperkinézia (túlzott kényszermozgás és mozdulatlanságra való képtelenség)

- Hízás
- Megnövekedett nemi vágy (pl. libidónövekedés)
- Allergiás reakciók (pl. bőrkiütés, viszketés, túlérzékenység)
- Ájulás
-
Kóros szerencsejáték-szenvedély, különösen nagy dózisú MIRAPEXIN szedése esetén
- Kényszeres szexuális viselkedés (hiperszexualitás)
- Szívelégtelenség (szívbetegség, ami légszomjat és a boka dagadását okozhatja)*
- Fokozott étvágy (evéskényszer, túlevés)*
- Nyugtalanság
- Vásárlási kényszer

- Diszpnoé (nehézlégzés)
- Csuklás
- Pneumónia (tüdőgyulladás)

Folyt.. Köv…. !

Folyt.. Köv…. !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése