2021/08/13

A tűzpiros szovjet csoda

Nekem is volt egy vörös, 1200-es "dzsitim" (Anno az egyik Gellénházán élő vendégmunkás (Pali) hívta dzsitinek az 1600-as Ladáját)

Az ezredforduló tájékán, egy Interspar-os, beszerző körutat követően feleségemmel jóhiszeműen kitoltuk a fém bevásárló szekerünket a piros Ladánkhoz. Kinyitottuk és mint aki jól végezte dolgát bepakoltuk a cuccost a csomagtartóba, mely utóbbi az ajtókhoz hasonlóan, minden nehézség nélkül, elsőre engedelmeskedett a kulcs feszítő elfordulásának. Aztán elégedett vásárlóként beszálltunk, hogy haza evezzünk a tűzpiros szovjet bárkánkkal, amit akkoriban területi képviselőként, munkaeszközként is használtam....
 
Ám elégedettségünk nem tartott sokáig, ugyanis meglepetten tapasztaltuk, hogy valami mégsem a rajz szerint van.: fura üléshuzat; a belső visszapillantóra akasztott, letűnt kor divatjához alkalmazkodó, fényjeleket kibocsátó CD lemez; és az utastér illata sem volt az általunk megszokott, MOL-os illatosítónak köszönhető, kellemesen visszafogott zöldalma illat.
 
Össze is néztünk Hettikével és azt hiszem egyszerre mondtuk, hogy ez a Zsiguli nem az a Lada, amivel mi érkeztünk a multihoz. Az ilyenkor köztünk szokásos "széna-szalma" játékot követően, nagy röhögés közepette, gyors tempóban átpakoltunk a mellettünk álló, szinte megtévesztésig hasonló másik piros Ladába, ami természetesen már - tüzetes szemrevételezést követően - a mi tulajdonunkat képezte.
 
Csak remélni tudtuk, hogy a kínos megtévesztő akciónkat senki sem látta és vissza sem nézik majd az áruház biztonsági kamerái által rögzített, vígjátékba illő filmet.....
 
Megsúgom, nem ez volt az utolsó ilyen jellegű tévedésem..., illetve piros Ladás (igaz, nem az én autóm, hanem Stummer Janié) élménnyel is megajándékozott a nagylelkű és irgalmas teremtő. (Számtalan Trabant mellett a tűzpiros 1200-esen kívül, egy világoskék 2105-ös, és egy citromsárga Ladát is magaménak tudhattam eddigi életem során.)
 
Üdv! BenMar/Bazsó 

Forrás: retrovasak.hu

Forrás: retrovasak.hu

Forrás: retrovasak.hu

Forrás: retrovasak.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése