2020/12/06

Retró Mikulás… vagy Télapó?

Megboldogult kisgyermekkoromban, a ’70-es, ’80-as éveben, mi is minden télen nagy izgalommal vártuk a Mikulást - amit akkoriban a szocializmus, sok más „vívmányával” egyetemben orosz, helyesebben szovjet mintára „átkeresztelt” Télapóra (oroszul Fagyapó vagyis Дед Мороз, aki a piros mellett akár kék gúnyába is bújhatott, ha úgy tartotta kedve).

Az idő múlását gyermekként nálunk is „még mennyit kell aludni” időszámítás jelentette. Pontosan nem emlékszem, hány éves fejjel kezdtem el nem hinni a Mikulás valódiságában, ugyanis az általa prezentált ajándék, illetve az izgalmas várakozással teli hangulat sokkal erőteljesebben megmaradt kisgyermeki énemben, „ha érted, mire gondolok”. Éppen ezért, ha agyonütnének sem tudnék akár egyetlen nevet is említeni az akkori Télapók közül.

Ha emlékezetem nem csal, otthon és az oviban is kaptunk ajándékokat a Télapótól. Persze akkoriban nem jelentett az „ajándék” szó mesés, eget-verően hatalmas dolgokat. Tudtunk örülni akár egy csomag cukornak rágónak vagy a déli gyümölcsöknek (narancs, banán, mandarin, füge, datolya) is. Ja, és mi fiúk elképzelni sem tudtuk a mikulás csomagot virgácsok nélkül. - Az igazat megvallva, akkoriban nem volt olyan hatalmas választék kicsiny országunkban se édességből, sem déligyümölcsből.

Ráadásul az a fránya Télapó bácsi, nem volt hajlandó koszos csizmába rakni az ajándékát, ezért hatalmas műgonddal sikáltuk tisztára a csizmáinkat, hogy december 5-én este kitegyük az ablakokba a lábbelinket. Ezután már csupán annyi dolgunk volt, hogy izgatottan figyeljük, meglessük, netán kis szerencsével rajtakapjuk a Mikulást, amint éppen az ajándékokat szortírozza szét a fényes csizmák között a december eleji hóesésben. Mert nem volt ritka az sem, hogy december elején havazással köszönt be a tél, és a hó kitartott egészen a téli szünidő végéig. Nagy örömünkre szolgálva, hogy a téli szünetet szánkózással és hócsatákkal tölthettük el, vagy ha úgy tetszett, bérletes matiné filmeket nézhettünk a Moziban…

De szép is volt! Egyszerűen jó volt azokban az időkben gyermeknek lenni, írom és mondom mindezt mindenféle politikai mellékhang vagy hátsózönge nélkül…

Üdv! BenMar

 

Forrás: Internet

Forrás: Internet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése