2020/01/08

Disznóvágás avagy disznóölés


Disznóvágás avagy disznóölés
(kinek, kinek vérmérséklete szerint, ahogy jobban tetszik)

"A disznótor igazi magyaros hagyomány, ahol az együtt töltött idő, a finom ételek, jó italok és a remek hangulat a mérvadó."

Sok régi, nagy-családdal együtt eltöltött, kitörölhetetlen szép emléket csalogatott elő a fentebb idézett mondat...

...de jó is volt, amikor még a (apai és anyai) nagyszülőknél összejött a rokonság apraja s nagyja (unokatestvérek, testvérek, közeli rokonok, barátok) ilyenkor télvíz idején, letűnt falusi disznóölések alkalmával. Már a kora hajnali órákban elkezdődött a részemről mindig izgalommal várt hangos ceremónia. Gyakran bíztak ránk, gyerekekre a felnőttek jelentőségteljes munkát: segítettünk megfogni a disznó farkát. Persze a pálinkaosztásból akkortájt még kihagytak. Aztán segédkeztem a pörzsölésnél, a bürke tisztításánál, ahogy őseim hívták a "presszbors" (préshurka vagy disznósajt) és véres-májas hurka valamint a húsos-kolbász töltésénél; végül (kicsit idősebb fejjel már) a töpörtyű kondéros sütéséből, és az alkohol fogyasztásából is kivettem a részem...
.
.. és azok a jól eső rokoni beszélgetések közben elköltött fenséges reggelik és friss húsból készült disznótoros vacsorák. Az ízek, illatok, kedves arcok és nevetések még most itt vannak velem... Mondja még ezek után valaki, hogy soha ne nézzünk hátra, felejtsük el a múltat!

Ebben a szájbatekert közhelyesen rohanó világban azért még néha akad disznóölés, ám ma már sajnos se nagyszülők, se nagy családi összejövetelek nincsenek.

Forrás: Internet
 
Ennek a '90-es években készült disznóöléses fotónak akár az is lehetne a címe: Irsai Olivér Horváth-országból avagy az Irsapusztai nanu-nanu

Üdv! BenMar

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése