2013/05/01

What is the Parkinson’s? – Mi a Parkinson kór?

„Michael J. Fox Alapítvány - a Parkinson kór Kutatásért”
 
 
What is the Parkinson’s?Mi a Parkinson kór? (paralysis agitans)
 
- A Parkinson kór 60 éves kor felett, 100-ból 1 embert érint. Az Egyesült Államokban csak ebben az évben  60 000 új beteget diagnosztizáltak.
 
- Becslések szerint az USA-ban 1 millió, világszerte pedig több mint 5 millió Parkinson kórban szenvedő ember él.
 
- 5-ből 3 idegrendszeri eredetű betegségben szenvedő amerikai Parkinson vagy Alzheimer kóros.
 
- Kutatók vizsgálatai alapján korai tünetek lehetnek például: a szaglás romlása, bizonyos alvászavar, székrekedés és szokatlan fáradtság.
 
- Napjaink legjobb Parkinson gyógyszerét (levodopa a dopamin előanyaga) 1967-ben fedezték fel. 1967-ben Lyndon B. Johnson volt az amerikai elnök és Neil Armstrong még nem sétált a holdon.
 
- A Parkinson kór kevésbé ismert tünetei a depresszió, érzéketlenség, fáradtság és egyes esetekben a demencia (mentális leépülés).
 
- A Parkinson kórt a dopamint termelő agysejtek elhalása (pusztulása) okozza. Ezeknek a sejteknek a 60-80%-a már a motoros funkciók hibás megjelenésekor elhal.
 
- A diszkinézia, (akaratlan mozgások, disztónia = mozgás-, mozgáskoordinációs zavar,) gyakran kerül a  Parkinson kór tünetei közé, de ez valójában a gyógyszeres kezelés mellékhatása. Sok páciens a diszkinéziát a Parkinson kór tüneteként érzékeli.
 
- A Parkinson kór kialakulásának pontos oka ismeretlen. De mind genetika és környezeti okai is lehetnek.
 
- Nincs olyan vizsgálati módszer, amivel diagnosztizálni lehetne a Parkinson kórt. A Parkinson kóros betegek gyakran számos orvost látogatnak meg, és éveket várhatnak, mielőtt helyes diagnózist kapnak.
 
- Manapság nincs gyógymód a Parkinson kórra, de a Michael J. Fox alapítvány sürgetően dolgozik, hogy megváltoztassa ezt.



„Michael J. Fox Alapítvány - a Parkinson kór Kutatásért”

( A dőlt betűs, zárójeles szöveg kiegészítés)
 
Forrás:


 
 
/Fordította: Szabó Bence & Szabó Balázs/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése