2012/11/05

Kérdezz - Felelek a DBS műtétről.... (GYIK)

Ha már valaki megkérdezett a műtétemmel kapcsolatban, akkor közreadnék néhány kizárólag saját, és betegtársaimtól származó tapasztalat útján szerzett információt, „kérdezz-felelek laikus szemmel” stílusban: J 

!!! A műtétem időpontja e bejegyzést megelőzően töb mint egy évvel: 2011.09.08.-án volt, ezért (IS) azóta már változhattak, módosulhattak némelyest az alább leírt kérdésekre adott válaszok… éppen ezért pontos információval minden egyes esetben a DBS műtétet végző központok (kórházak, klinikák, orvosok) tudnak csak szolgálni: Azt gondolom ezt szívesen meg is teszik!

Tehát következzék a GYIK:

- Lehetne hozzád néhány kérdésem ? Remélem nem gond !

- ne viccelj, már hogy lenne gond! J

- Mennyi időt kell bent lenni a korházban körülbelül ?

- a tervezett műtétem előtt két nappal kellett befeküdnöm, és – mivel minden rendben volt, nem történt fertőzés – a műtétet követően három nap múlva már haza is engedtek. Három nap, ha jól tudom a műtét után a minimum, amit benn kell mindenkinek töltenie „kötelező jelleggel”. A műtét után közvetlenül az intenzív osztályra vittek 24 órás megfigyelésre, ahol, - és talán az egész kórházi tartózkodásom alatt is - a hugyhólyagba vezetett katéter kivétele jelentette a legfájdalmasabb fizikai beavatkozást. J Tehát a kérdésedre válaszolva minimum 5-7 nap, de ez változhat felfelé egyéntől függően. Én csak a saját műtéti kórházban töltött időmről tudok nyilatkozni. Azt gondolom ezt  fél lábon is ki lehet bírni…. J

- Mennyi ideig tart a műtét ?

- a műtét két fő részből tevődött össze:

I.
miután 24 órával a műtét előtt megvontak tőlem minden Parkinsonos gyógyszert, érzéstelenítő injekció beadása mellett felhelyezték a fejemre a „koronát” egy úgynevezett speciális célzó berendezést, és az akkor ott helyben készült nagy felbontású MRI felvételek segítségével megtervezték - a tanár úr és csapata - az elektródák útját. Mindez közvetlenül a műtét előtt történt. Maga a műtét elég komplikált és lassú folyamat, mert szinte csak mm-eket tudnak egy-egy lépésben előrehaladni. Az agy „megcélzott” része egyébként személyenként, betegség-tünetektől függően változó, de Parkinson kór esetén leggyakrabban az agy mélyebben elhelyezkedő részén a thalamus-ban (ezért is hívják mély agyi stimulációnak magyarul a DBS-t), - amely a nagy agy alatt helyezkedik el. Itt találhatóak többek között azok a túlmozgásért, lefagyásért,, görcsökért felelős sejtek, amelyekhez eljuttatják a speciális,  fémötvözetből (ez is, mint annyi más, a gyártó cég a Medtronic által kifejlesztett anyag ) álló elektródák (elektróda végenként 4-4) pólusait. Először egy úgynevezett vezető-elektródát használnak, és miután azt bejuttatták, csak azt követően, annak segítségével jön a végleges elektróda behelyezése. Ez a műtéti szakasz egyébként nálam kb. 5 órát vett igénybe, de természetesen ez is változhat. A DBS implantátum beültetésének ezen része ébrenléti állapotban zajlik, és közben folyamatosan figyelik a pacienstől kapott visszajelzések és egy speciálisan erre a műtétre megírt számítógépes program segítségével, merre jár az elektróda éppen, tehát kissé bizarrnak és félelmetesnek tűnhet műtét ezen szakasza, de nem szabad megijedni, ugyanis a koponyacsont alatti agy állománya nem tartalmaz érző (fájdalom érző) receptor sejteket, így az ég világon semmi fájdalommal nem jár, amint a két lyukon keresztül - amit előzőleg fúrnak a koponyába -  szó szerint „turkálnak az agyban”! 

II.
a műtét második részében maga a DBS terápiás készülék, ahogy egy sebész fogalmazott: az „impulzus generátor” kerül beültetésre a bőr alá a kulcs-csont környékére, ami már altatásban történik és kb. 1, 1,5 órát vesz igénybe, de ez az időtartam is csupán becsült, hiszen ez is egyén és külső tényező függő, mint ahogy szinte minden más a műtét lefolyását illetően…

A teljes műtét sikeres kimenetele érdekében egy jól összehangolt team munkájára van szükség. Szilárd meggyőződésem, hogy ebben a pécsiek Magyarországon az egyik legjobbak, illetve abban is biztos lehetsz, hogy Európa egyik legjobb DBS idegsebésze, neurológusa valamint csapata fog körülötted sürgölődni a műtét alatt. Dr. Kovács Norbert és Dr. Nagy Ferenc neurológus, Dr. Balás István idegsebész, Takács Katalin asszisztens, hogy csak néhány nevet említsek a talán nem túlzás, ha azt írom világhírű team tagjai közül. Itt kell még kiemelnem a DBS implantátum gyártóját, a nagy múltú, kiváló szakember gárdát magáénak tudható és általam is - talán nem véletlenül -, sokat emlegett világhírű Medtronic céget is, amely említése szintén a minőséget, a tapasztalatot, a szaktudást és megbízhatóságot szavatolja mindenki számára. A műtéted előtt többek között természetesen beszélni fog veled/neked Balás Tanár Úr és az altatós, aneszteziológus (altatós) doktor is és elmondanak mindent a műtéttel kapcsolatban, mint ahogy tették ezt nálam is. Azt gondolom szívesen válaszolnak majd a kérdéseidre is. Emellett a neten is találsz videókat és egyéb ismertetőket a DBS műtétről.

Nálam a műtét első része is - sajnos nem a rajz szerint J - részleges úgynevezett éber altatásban történt, ugyanis a lidokainra olyannyira érzékeny vagyok, hogy el is vesztettem az eszméletemet a helyi érzéstelenítésre használt injekciók beadását követően, már rögtön az elején a  „korona” felhelyezése közben. Az, hogy még így is tökéletes helyre kerültek az elektróda végek, az Balás Tanár Úr és kis csapatának felkészültségéről, tapasztaltságáról, egyszóval profizmusáról tett a számomra tanúbizonyságot.

Balás Professzor Úr szavait idézve: „Bárhol lennél is jelenleg a világon, Magyarországon is ugyanazt, a XXI. század legfejlettebb technikáját kapod, mint a gazdaságilag fejlettebb országokban mint pl. az USA-ban!”  Talán azzal egészíteném ki, hogy ez mégsem igaz, hiszen azt gondolom, hogy magyar ember számára a pécsi csapat a világ legtökéletesebb teamje. (persze lehet, hogy elfogult vagyok, hiszen a többi idegsebészt sajnos, vagy inkább nem sajnos nem volt alkalmam személyesen megismerni, ezért csupán a neten is közzétett statisztikák, betegtársaim elmondásai és a saját tapasztalataim alapján tudok csak véleményt alkotni.

Ezért, és a technika iszonyatosan gyors fejlődésének köszönhetően, annak a lehetősége is fennáll, hogy veled teljesen más történik majd a DBS műtéted alatt, előtt és után….. pl.a Medtronic cég (a DBS gyártója és forgalmazója is egyben) fejlesztéseinek jóvoltából már létezik „nagyobb tudású” készülék is, amelynek a akkumlátorát pl. már kívülről is, további műtéti beavatkozást mellőzve úgynevezett WIFI-vel is fel lehet tölteni, hogy csak egyet említsek az újítások közül.

- Altatásban történik, vagy éber állapotban ?

- A műtét első, hosszabb része tehát ébrenléti állapotban történik, ha minden a „terv szerint” zajlik, a 2. rövidebb felvonás pedig aneszteziológus szakorvos felügyelete mellett altatásban történik.

- Ahová a gépet rakták a mellkasi részhez, az nem fájt utána valameddig?

- nekem olyan korrekt módon megcsinálta, belső varratokkal zárta le a műtéti vágást Balás doktor, hogy nem éreztem számottevő fájdalmat a műtéti hegnél, helyesebben nálam a műtét után a visszamaradt seb érzékennyé és kissé pirossá vált, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy nálam az összes műtéti heg úgynevezett kóros hegesedéssel gyógyul. Egyébként normál alapesetben semmi nem látszik és nem is fáj a műtét után, sőt annyira figyelt a Tanár Úr az esztétikára is, hogy laikus észre sem szokta rajtam venni, hogy be vagyok kábelezve. J

A hajat levágják a műtéthez?

- az egész hajadat nem vágják le, csupán a műtét helyét a mellkason is (mint ahogy minden más műtétnél is így tesznek) borotválják le teljesen, a fertőzések elkerülése miatt, és bekenik jódos fertőtlenítő szerrel, illetve a műtétet megelőző este jódos samponnal átmosatták velem alaposan a fejemet. Érdemes egyébként rövid hajjal menni, hiszen majd a műtétet követően úgyis kinő és el is fogja takarni a két „műanyag kupakkal” lezárt lyukat a koponyádon.

- A gépet beüzemelik, vagy az egy másik alkalommal lesz majd?

- Balás doktor elmondása szerint, általában az a gyakoribb, hogy a műtét után kb 1-2-3 héttel kell csak bekapcsolni a DBS-t, ugyanis az idegen anyag, az elektróda fémes (amely nyúlik is, speciális, NASA által kifejlesztett fémötvözet) az agyi szövet számára testidegen anyaga hasonló hatást vált ki az agysejteknél, mint maga az elektromos áram. De ismerek olyan beteget is, akinél rögtön a műtét másod, vagy harmad napján szükségessé vált a DBS terápiás készülék bekapcsolása. Tehát ez is, mint annyi más a műtét során teljesen egyén függő, hiszen, mint azt tudjuk két egyforma beteg nem létezik.

- Ha kimerül majd valamikor, akkor megint fel kel nyitni a mellkasi részt ?

- ha olyan típusú implantátumot kapsz, mint én is, akkor ennek a kütyünek az akksija kb. 3-5 évet bír ki csere nélkül, a megterhelésétől függően. Tehát amikor jelez a betegprogramozó, hogy lemerülő félben van az akkumlátor, akkor és csak akkor szükség van egy újabb kis műtétre a cseréhez. De létezik már olyan típus is, amelynél nem szükséges újabb felnyitásos műtét a töltéshez, ugyanis vezeték nélküli hálózaton keresztül wifin  is fel lehet tölteni.

- Szóval volna még jó néhány dolog amit tudni szeretnék, de majd meglátom én is nemsokára, ha minden rendben megy!

- kérdezz nyugodtan, nincsenek titkaim a műtéttel kapcsolatban, de a saját műtétem csak egy változata volt a számos idáig elvégzett műtétnek, ezért azokat, amiket leírtam a DBS beültetésről ne vedd etalonnak! J

Azt hiszem már a célegyenesben vagy… meglátod a műtét után mennyivel jobban fogod magad érezni, ha minden jól megy, és miért ne menne jól nálad is! Érdemes elkezdeni vitaminokat, immun erősítőket, étel kiegészítőket szedned. Nálam a VargaStem elnevezésű kapszulás gombakivonat vált be igazán, amit herbáriákban is árusítanak:


Remélem azért nagyvonalakban, alapvető tévedések nélkül sikerült leírnom a DBS műtétem történéseit!

Sok erőt és kitartást kívánok neked is kedves sorstársam!

Fél lábbal itt, fél lábbal odaát...


Hirtelen nagy sötét lett
eltűntek a fények
görcsös testem mélyéből
elillant a lélek

köröttem a semmiben
szomorú, halk hangok
megkondultak tán értem
szerető harangok

megmutatta az élet
amit ásott: vermet
ledobott a válláról
mint egy nehéz terhet

nem jutottam messzire
a fekete lyukban
szólított a doktorom:
"Gyere haza nyomban!"

Napként sütött rám a fény
szürke ködből zöld lett
a műtőhöz ez a szín
mindjárt jobban illett

nem pihentem sokáig
az árnyékvilágon
visszajöttem életem
amaz meg csak várjon!

bedrótozott agyamba
bevillannak képek
így én már a haláltól
többé sosem félek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése