2022/09/21

„Mi a kapcsolat az alvás és az agybetegség között?”

 Mike Birbiglia komikus elmeséli az MJFF animációs videóban: „Mi a kapcsolat az alvás és az agybetegség között?”

Kép forrása: Michael J. Fox Fundation for Parkinson's Research
 

Általában amikor álmodunk, agyunk megakadályozza az izmaink mozgását. Egyes embereknél ezek az agyi jelek nem működnek megfelelően, és alvás közben mozognak vagy eljátsszák álmaikat. Rúghatnak, kiabálhatnak, üthetnek vagy kieshetnek az ágyból. Ez az úgynevezett REM alvási viselkedészavar vagy RBD.

Tehát hogyan kapcsolódik az RBD a Parkinson-kórhoz (PD)? Néhány ember számára ez a betegség egyik legkorábbi jele, amely évekkel a diagnózis előtt jelentkezik. Más esetekben ez évekkel a PD-vel együtt történik. Nem mindenki, aki RBD-ben szenved, Parkinson-kórban szenved.

A Michael J. Fox Foundation új animációs videót indít Mike Birbiglia narrátorával, hogy rávilágítson az RBD és a Parkinson-kór kapcsolatára. Birbigliát ismerheti a Netflix különleges vígjátékaiból, a „Working it Out” podcastjából vagy a „Sleepwalk with Me” című filmjéből, de ma komikus, színész és a New York Times bestseller-írója a „Know” című videó sztárnarrátora. A Parkinson-kór kockázata: mi a kapcsolat az alvás és az agybetegség között?

Birbiglia, aki bemutatta saját RBD-útját a színpadon és azon kívül is, bemutatja, hogy az emberek milyen fontos szerepet játszhatnak abban, hogy segítsenek a tudósoknak az agybetegségek jobb diagnosztizálásában, kezelésében és potenciális megelőzésében. Ahogy Birbiglia megosztja a videóban:

„Lehet, hogy ez az utolsó dolog a radaron, de az önkéntes kutatás nagyon fontos. Az RBD-vel rendelkező emberek segíthetnek feltörni az RBD és a Parkinson-kór kapcsolatának kódját. Te és gyönyörű, összetett agyad segíthet a kutatóknak megérteni, hogyan és miért kezdődik a Parkinson-kór."

Tekintse meg a teljes animációs videót, hogy meghallgathassa Mike Birbiglia RBD-útját (beleértve legvadabb álmait is!), és többet megtudjon arról, hogy az MJFF mérföldkőnek számító tanulmánya, a Parkinson-kóros Progression Markers Initiative (PPMI) hogyan vizsgálja az álmok eljátszása és a PD közötti kapcsolatot. Kövesd csatornáinkat, és hamarosan további animációs videókat is találsz a Parkinson-kór kockázati tényezőiről.

Ha alvás közben rúg, üt vagy kiabál, és nincs Parkinson-kórja, kritikus szerepet játszhat a gyógyulási kutatásban. Ha többet szeretne megtudni, hívja a 877-525-PPMI telefonszámot vagy e-mailt a joinppmi@michaeljfox.org címen, hogy beszéljen a PPMI tanulmányi csoport egyik tagjával. Tudjon meg többet honlapunkon.

(Fordítás angolról: Google fordítóval)

A videót itt találjátok:  VIDEO

Forrás:  Comedian Mike Birbiglia Narrates MJFF Animation Video: “What’s the Connection Between Sleep and Brain Disease?”

Michael J. Fox Fundation for Parkinson's Research 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése