2021/10/26

A Rózsás-kereszt

 


Rózsás-kereszt...

(részlet a "Gellyének háza" című helytörténeti könyvből)

Volt, aki túlélte a véres harcokat és hazatért. Rózsás Ferenc is a szerencsés visszaérkezők közé tartozott. Az ő nevéhez fűződik a gellénházi Budai-hegyre vezető út mellett található „Rózsás-kereszt”, – mint I. világháborús emlékmű.

A történetét unokája, Kuczogi Antal mondta el:

„Nagyapámat, Rózsás Ferencet, aki 1878-ban született, már az első világháború előtt behívták sorállományú katonának. Abban az időben is 20 éves kor körül hívták be a legényeket katonának. Ő is 20 éves korában vonult be huszárnak, és Zalaegerszegen a Zrínyi Miklós Gimnáziummal szemben, ahol később én is érettségiztem, volt a laktanyájuk. 1914-ben az első világháborúban nagyapámat Oroszországba vitték, de az is igaz hogy, ott szakácsként jó dolga volt. Ott, Oroszországban megfogadta, hogyha megússza élve, egészségesen a háborút, akkor a lakóhelyén állíttat saját költségén egy keresztet. Nem sokkal hazatérése után, 1921-ben be is váltotta az ígéretét. Attól kezdve áll – az idők folyamán kisebb-nagyobb

felújításokon átesett – Rózsás-kereszt. Rózsás nagyapámék heten voltak testvérek. A hat férfigyermek mellett egy leánygyermek volt. Mind a 6 legény itt, Gellénházán telepedett le.”

Üdv! BenMar/Bazsó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése