2019/07/02

Könyvajánló: Szeifert Natália – MI VAN VELETEK, SEMMI?


KÖNYVAJÁNLÓ: Szeifert Natália – MI VAN VELETEK, SEMMI?

Az elmúlt héten – nagy örömömre - újabb „fővel” bővült a házi könyvtáram „taglétszáma”. A nálam pontosan tíz esztendővel fiatalabb Szeifert Natália, a Mi van veletek, semmi? címmel kiadott - azt gondolom, nem csupán a 30-as, 40-es éveiket taposó emberkék figyelmére érdemes -, legújabb regényével. (Megjegyzem, az írónőnek ez idáig még egyetlen könyvét sem olvastam).

A könyv történéseit - amelyekben két rokonszenves fickó, Grafit és Pók 2010-es évekbeli mindennapjait, ügyes-bajos dolgait, nyűgjeit, problémáit, illetve örömeit és a múltidézésük révén az ezt megelőző 30 év Magyarországának világát érhetjük nyomon - leginkább egy, a 80-as. 90-es évek fülbemászó, számomra sokat jelentő, mintegy megigéző zenéjéhez tudnám hasonlítani, amely dallam felcsendülése minden esetben előcsalogatja múltam duzzadó bugyraiban szunnyadó, fiatalkori énemet, annak minden apró részletével együtt. A könyvben, az írónő páratlan megfigyeléseinek megtapasztalásainak köszönhetően, szintén ugyanez a részletes megjelenítés figyelhető meg akár a helyszínek, akár a különféle karakterek vagy cselekmények leírásában, ám a világ kicsi ízekre történő szedése, mégsem jelent egyet a részletekbe való fulladással.

Nagyon tetszett még a laza, számomra Salinger: Zabhegyezőjét megidéző, néhol a „18-as karika” határait súrolgató szóhasználat, valamint az a cseppet sem hivalkodó, empatikus, természetességgel megáldott, a „város mindkét felületét” átható” humánum, ami szinte az egész történet velejárója.

„Minden városnak két felülete van. Ez a mondat jutott Grafit eszébe, ahogy ácsorogtak a nyúlós őszi estében, és Pók belelehelt vagy inkább röviden belesóhajtott a levegőbe, jobbra húzódott a szája, ahogy féloldalasan elmosolyodott, és azzal a megjátszott lazasággal, amit idegenek előtt vett fel, azt mondta – Hát mi a bánatér nem jut nekünk legalább egy finom kis húsz-harmincas pina?...” / Részlet a könyvből

Üdv! BenMar


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése