2019/04/20

Könyvajánló: Ocsenás Péter – Kerek erdő közepében / Egy tápos Lentiben


Könyvajánló: Ocsenás Péter – Kerek erdő közepében / Egy tápos Lentiben

„A laktanyát 12 évvel a leszerelésünk után bezárták. Lenti-Zajda már nem volt rettegett szókapcsolat többé. Közben országok születtek vagy szűntek meg, háborúk a szomszédban, szerte a világban. Akkori ésszel felfoghatatlan, elképzelhetetlen változások. De van, ami nem változik. A kisszerűség, ostobaság, durvaság, a napi megaláztatások megmaradnak, csak már nem a laktanyákra koncentrálódnak. Szétterjednek térben és időben. Bárhol, bármikor szembe jöhet egy darabka Lenti. Mi, akik ott voltunk felismerjük bármikor, bárhol.” (Részlet a könyvből - Ocsenás Péter)

„Ocsenás Péter személyes története egész nemzedékek közös élménye: a Magyar Néphadsereg (és az egész politikai rendszer) bornírtságát kifejező alkotás, ezért ajánlom mindenkinek. Aki hasonló helyzetben élte át ezeket az éveket, az felidézheti saját keserédes emlékeit. Akik nem – és a kötelező sorkatonai szolgálat eltörlésével egyre nagyobb lesz ezek száma –, azok talán megértik, ha egy korosztály tagjai találkozásaikkor miért terelik a szót szinte azonnal katonaélményeik vég nélküli taglalására.” (Markó György)

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy kicsit később, 1989-ben, kis „hátszéllel”, de nem „táposként”(előfelvételis) és nem is 12, hanem még utolsóként 18 hónapra vonultam be Lentibe; ezen tények ellenére nagyon sok hasonlóságot véltem felfedezni a korábbi, 1984/85-ös viszonyokhoz képest, mind a katonatársak, valamint a könyvben nevükön nevezett hivatásos állomány, mind pedig a politikai környezet és az elhelyezési körülmények viszonylatában. Azt gondolom, hogy a néhol talán kissé (érthető okok miatt) eltúlzottan sarkított, degradáló nézőpont mellett nem hiányzik az igényesen megfogalmazott, valóságos alapokra helyezett, kerek egészet alkotó történetből az irónia/önirónia, a humor és az önkritika sem.


Üdv! BenMar

Fotó forrása: internet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése