2019/01/13

Érintett laikusként a Parkinson-kór gyógyszeres terápiájáról


Ha jók az ismereteim e téren – ha nem akkor valaki majd helyreigazít -, Parkinson kór esetén, a műtéti eljárások (DBS és Duopumpa) mellett számos gyógyszeres terápia található a palettán. Nem szakavatott szakemberként (habár nem kimondottan „outsiderként” azt gondolom, hogy alapjában véve, a teljesség igénye nélkül, nagyvonalakban - a hatásukat és összetételüket tekintve - 3 féle gyógyszer létezik, amelyeket általában a beteg aktuális állapotához és a betegség lefolyásának szakaszaihoz igazítva, egymással kombinálva alkalmazzák:

1, Levodopát, (a dopamin előanyaga) tartalmazó szerek (Madopar, Levodopa, Stalevo, Trilegan, stb).... Ezekből a gyógyszerekből léteznek régebbi és – a gyógyszeripar fejlődésével - újabb gyógyszerek is kerülnek a piacra.  (Tudomásom szerint a Madopar a régebbiek, úgymond az elavultabbak közé tartozik.) Ezen gyógyszerek hosszútávú mellékhatása tulajdonképpen, néhányat leszámítva (pl a túlmozgás és egyéb pszichés zavarok), ugyanolyan tüneteket produkál, mint maga az alapbtegség, a Parkinson kór.

2. Dopamin agonista szerek, amelyek elméletileg arra hivatottak, hogy utánozzák a dopamin hatását, levodopa tartalom nélkül (Mirapexin, Pramipexol, Ropinirol, Requip, Rotigotin stb…) A dopainagonista gyógyszereket elsősorban a Parkinson korai szakaszában alaklmazzák. Ezek a gyógyszerek viszont, a hányinger mellett, gyakran produkálnak súlyos pszichés mellékhatásokat (szerencsejáték függőség, hyperszexualitás, egyéb kényszeres viselkedések). A dopaminagonisták, a levodopa tartalmú gyógyszerekhez hasonlóan az esetek túlnyomó részében csökkentik a vérnyomást.

3, A dopamin felszívódását, időbeni jobb eloszlását segítő, a mozgásteljesítményt fokozó szerek. (Azylect, Pk Mertz, Jumex, stb)

/Ezekből a gyógyszerekből mindössze a Madoparral (vízben oldható), Stalevoval, Levodopával, Requippel (forgalomból már kivonva), Mirapexinnel, Azylecttel és PK mertzel és ezen szerek mellékhatásaival van személyes tapasztalatom. 2011-ben DBS műtéten estem át, amely terápia (nem gyógymód!) szinte minimálisra visszaszorította a gyógyszeradagomat. /

Azt sem szabad elfelejteni, hogy minden egyes Parkinson kóros eset más és más, ezért minden egyes eset egyénileg beállított, úgymond testreszabott terápiás módot igényel. Azt gondolom, annak eldöntése pedig, hogy az elérhető terápiák közül (legyen szó gyógyszeres vagy műtéti terápiáról) melyik alkalmazása hozza ki a legtöbbet a betegség tüneteinek enyhítéséből, az alapesetben egyedül és kizárólagosan a hozzáértő, neurológus kezelő doktor dolga. Tehát első és legfontosabb dolog Parkinson kór esetén (IS) a megfelelően hozzáértő neurológus szakorvos kiválasztása.

A gyógyszerek hatóanyagaiból és a komoly mellékhatásokból kiindulva, nem ajánlom senkinek sem az otthoni, kontroll nélküli gyógyszertitrálást, mint ahogy az sem marad következmények nélkül, ha netán valaki máról holnapra teljesen elhagyja a már jóideje szedett antiparkinsonos gyógyszerek bevételét!

Persze ez nem egy doktor, hanem csupán egy Parkinson kórral 15 éve személyesen érintett, laikus beteg véleménye, a sok közül; éppen ezért ne vegyétek megdönthetetlen etalonnak!

Üdv! BenMar

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése