2015/02/09

"A személyes történetek írásának, újra írásának ereje - kutatások alapján"

 Forrás:  LINK - FoxFeed Blog

"The Power of Re-Writing Your Personal Story, According to Research"
 (Posted by  Nancy Ryerson, February 06, 2015 - fordítás)



Nem hivatásszerű újságíróként vagy személyes blog írójaként bárki tanúsíthatja, hogy a saját, személyes életről írni megkönnyebbüléssel járó, kiváló terápia. A kutatók azt vizsgálták, hogy akár leírni, akár újraírni a személyes sztorit hasonlóan mérhető hatással van-e a stressz-szintre. 

Számos tanulmányt készítettek oly módon, hogy „személyes elbeszéléseket” vittek bele a tesztbe – írja a New York Times. A személyes elbeszélés olyan, ahol az emberek közvetlenül a saját gondolataikat mondják el, írják le – a tanulmányok pedig azt sugallják, hogy ezek a gondolatok nagy hatással vannak arra, ahogy agyunk feldolgozza az összegyűjtött tapasztalatainkat. Írással felfedezni ezeket a sztorikat, majd később esetleg átszerkeszteni, segíthet felrázni a megkopott emlékeket és tapasztalatokat.

Például, egy tanulmány arra kért házaspárokat, hogy egy régebbi vitát próbáljanak meg más szemszögből megközelíteni:

Más írásos tanulmány pedig arra kérte ezeket a párokat, hogy a saját vitáikat írják le kívülálló szemlélőként. 120 páron tesztelték az elméletet, ami azt mutatta, hogy azok a párok, akik leírták a problémáikat, boldogabban élték meg a házaséletüket.

„Az ilyen jellegű írás képes átformálni az emberek önpusztító gondolkodásmódját, meg tudja erősíteni bennük az optimista irányba való haladást,” mondta Timothy D. Wilson, a Virginiai Egyetem pszichológus professzora, a tanulmány vezető kutatója.

Amikor Natasha McCarty, egy Parkinson kóros, „újdonsült” blogger rögtön a diagnózisa után írni kezdett a Parkinsonról, nem tervezte, hogy megosztja azt valaha is. Úgy gondolta, hogy gépelni egyszerűbb, mint kézzel írni, de továbbra is személyes naplójaként vezette a blogját.

„Amikor befejeztem egy bejegyzést, a megkönnyebbülés sajátos érzése ragadott magával, hogy nem kell többé magamban tartani a gondolataimat, annak ellenére, hogy rajtam kívül senki más nem olvashatta el.” – mondta.

 Azt állítja, hogy sosem módosít az éppen leírt esemény valóságtartalmán, de amikor később visszaolvas egy-egy posztot, akkor gyakran változtatja meg az érzelmi reakciók leírását. „Leírom és úgy hagyom, majd néha csak egy hét múlva térek vissza hozzá hogy átgondoljam, még mindig ugyanúgy emlékszem-e a történtekre, esetleg éppen akkor sokkal negatívabban gondoltam-e rá, mint kellett volna.”- mondja. 

Néhány hónap elteltével úgy határozott, megosztja online blogját azzal a reménnyel, hogy hasonló sorsú, Parkinson kóros emberekkel tudja felvenni a kapcsolatot, akikkel aztán a családról, gyermek nevelésről, vagy akár más hasonló kihívásokról tud beszélgetni.

„Abban az örömben volt részem, hogy olyan emberekkel „találkozhattam” a világ minden tájáról, akik hasonló korúak és hasonló kihívásokkal találkoztak, mint én” – mondja Natasha.

Ha ki szeretnéd próbálni, milyen az írás gyógyító hatása, és annak előnyei, bármikor indíthatsz egy ingyenes online-blogot, vagy egyszerűen nyiss fel egy virtuális jegyzettömböt.

„Leülni, az éppen átlépendő akadályokra fókuszálni és az aktuális életminőséget fenntartani, írni róla; rengeteget tud segíteni abban hogy közös nevezőre hozd az érzéseidet és a gondolataidat pozitív irányban.” – mondja Natasha. „És később, ha visszaolvashatod a sorokat, emlékeztetnek majd arra, hogyan gondolkodtál akkor valamiről, és mit gondolsz róla most.”

Üdv! BenMar

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése