2014/02/12

Újabb Medtronicos DBS kütyü fejlesztés


Az elkövetkezendő 5 évben várható, kutatók által megerősített DBS fejlesztés: 

Az agykéreg valós idejű aktivitása által szabályozott, személyre szabott DBS – a lényeg hevenyészett, tömörített fordításban, ha jól értettem:

Az agykéreg bizonyos területein  - képi diagnosztikai és kísérleti eszközökkel igazoltan -  folyamatosan és pontosan nyomon követhető az agy mélyebb részein található, Parkinson kór tüneteiért felelős agysejtek (bazális glangionok) pillanatnyi aktivitása, rendellenes (túl)működése is. Az elképzelés szerint az agykéreg egyéb külső beavatkozás nélkül tartaná folyamatos kontroll alatt  a DBS impulzus generátort, szabályozná működését.  

Továbbá ez a módszer lehetővé tenné a pontosabb DBS paramétereinek beállításait a műtét ideje alatt, és az azt követő időszakban.; valamint tovább csökkenhetne a DBS terápia alatt szükséges plusz gyógyszerek mennyisége is.

Mindezek ellenére a DBS műtét - az erre alkalmas páciensek esetében - továbbra sem számít gyógymódnak, csupán a Parkinson kór tüneteit nagyban befolyásoló terápia!


Forrás:
https://www.michaeljfox.org/foundation/news-detail.php?recording-brain-activity-could-lead-to-personalized-deep-brain-stimulation&utm_source=social&utm_medium=facebook&utm_content=researchnews&utm_campaign=DBS&s_src=DBS&s_subsrc=facebook 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése